Nucleus Financial, Greenside, Edinburgh

Nucleus was created in 2006 by a group of seven financial adviser firms who saw pensions and investment products weren’t as flexible as they could be.  They created a new model that took control away from life companies and fund managers, putting the adviser in charge to be free to create independent, tax-efficient, low cost investment solutions for every client.
Form Design Consultants were appointed as the Lead Design Consultant, working closely with Nucleus’ project team to understand the business requirements for the new office at Greenside, Edinburgh.
Nucleus meeting room
Originally a 1970s building, the new office was stripped back to its shell, providing a blank canvas with which to work. The original concrete coffered ceiling was left exposed, along with the new services, giving the space an industrial feel.

Nucleus workstationsNucleus colours of grey and orange are reflected in the flooring and some of the furniture, including the bespoke reception desk – its organic form being the first thing seen on arrival – which sets the scene for the contemporary and visually stimulating office environment. Staff were asked to submit a favourite photo, all 120 of which were used in a graphic panel, filling a complete wall and creating a major feature in the space.

Nucelus wall art workstations
The office provides a number of different spaces in which to work, including the ‘mosh-pit’ – a bespoke auditorium style feature that links the two floors. Natural light pours through the large skylight above the space which is used for presentations, informal meetings and catching up with colleagues over a coffee.

Nucleus large meeting tableNucleus stair

Nucleus booths
The overall result is a bright, spacious, fun workspace which reflects the ethos of this young dynamic and successful company.

Nucleus soft seating

Nucleus games